CARA BUAT TEMPOYAK PAHANG MELETOPPP
Bahan-Bahan
Isi Durian
Sedikit Garam Halus.
Isi Durian
Sedikit Garam Halus.
Cara-Cara
1. Asingkan isi durian daripada bijinya menggunakan pisau.
4. Masukkan isi durian ke dalam bekas simpanan. Jangan isi penuh (isi hanya 8/10) kerana isi durian akan mengembang dan ruangan kosong diperlukan.
Tempoyak juga boleh dimakan secara ulam ulaman mahupun masakan yg kebiasan di masak oleh orang pahang.Sebagai contoh Gulai Ikan patin(Gulai tempoyak),Pais ikan tempoyak.
1. Asingkan isi durian daripada bijinya menggunakan pisau.
2. Ulang langkah 1 hingga selesai.
3. Tambahkan sedikit garam halus kepada isi durian. Kacau rata.
3. Tambahkan sedikit garam halus kepada isi durian. Kacau rata.
4. Masukkan isi durian ke dalam bekas simpanan. Jangan isi penuh (isi hanya 8/10) kerana isi durian akan mengembang dan ruangan kosong diperlukan.
5. Biarkan bekas tempoyak di luar sekurang-kurangnya 24 jam – 48 jam untuk memberikan rasa masam kepada isi durian tadi.
6. Kemudian, simpan di dalam peti ais dan sedia digunakan sebagai tempoyak.
6. Kemudian, simpan di dalam peti ais dan sedia digunakan sebagai tempoyak.
Tempoyak juga boleh dimakan secara ulam ulaman mahupun masakan yg kebiasan di masak oleh orang pahang.Sebagai contoh Gulai Ikan patin(Gulai tempoyak),Pais ikan tempoyak.
udah menjadi pulak tepoyak dia :)
ReplyDelete