CARA BUAT TEMPOYAK PAHANG MELETOPPP

Bahan-Bahan
Isi Durian
Sedikit Garam Halus.
Cara-Cara
 1. Asingkan isi durian daripada bijinya menggunakan pisau.

2. Ulang langkah 1 hingga selesai.
3. Tambahkan sedikit garam halus kepada isi durian. Kacau rata.

4. Masukkan isi durian ke dalam bekas simpanan. Jangan isi penuh (isi hanya 8/10) kerana isi durian akan mengembang dan ruangan kosong diperlukan.

5. Biarkan bekas tempoyak di luar sekurang-kurangnya 24 jam – 48 jam untuk memberikan rasa masam kepada isi durian tadi.
6. Kemudian, simpan di dalam peti ais dan sedia digunakan sebagai tempoyak.



Tempoyak juga boleh dimakan secara ulam ulaman mahupun masakan yg kebiasan di masak oleh orang pahang.Sebagai contoh Gulai Ikan patin(Gulai tempoyak),Pais ikan tempoyak.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

TASK VS WORKLOAD

Best sword ever created in history

PHILIPPINE NATIONAL SYMBOLS