SAMBAL UDANG KERING SPECIAL
SAMBAL UDANG KERING SPECIAL
![]() |
source: http://salamisimon1.blogspot.my |
Assalamualaikum
semua..pernah dengar tak sambal udang kering? Selalunya dengar sambal udang je
kan..huhu..harini aku nak share resepi sambal udang kering.Sambal ni boleh
dimakan dengan apa saja!Oke kat bawah ni aku dah letak bahan2 dan cara2 nak
buat sambal special ni..
![]() |
source: http://salamisimon1.blogspot.my/ |
Bahan-bahannya;
30 g Udang
Kering(rendam dalam air untuk 20 minit dan toskan)
15 g Cili kering (potong 2cm,rendam
dalam air panas selama 10 minit dan
buang biji)
1 no Bawang kecil(hiris)
½ cm× ½ cm Belacan-kiub(bakar selama
10 minit dalam 180°C oven)
¼ cawan Minyak
½ tbs Asam jawa
¼ cawan Air
Secukupnya Garam dan gula
Cara-caranya;
1.
Panaskan kuali selama 3 hingga 4 minit.Kemudian tuang minyak.
2.
Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk dan kacau sehingga pecah minyak.
![]() |
source: http://salamisimon1.blogspot.my/ |
3.
Teruskan masak dan masukkan asam jawa dan tumis sehingga pecah minyak untuk kali kedua.
4.
Perisakan dengan garam dan gula.Siap untuk dimakan.
*Sambal ni korang bole cicah macam
taw.Sedap cicah cekodok,lempeng.Makan dengan ikan goreng dan nasi putih panas2 lagi
sedap..uishh meleleh air liur..huhu
Comments
Post a Comment