RESEPI MASAK AYAM KARI mantoppppp!!!!!!
Resepi Masak Kari Ayam Paling Ringkas Tapi Sedap ABG AMIR!!!!
Cara masak ayam kari ni senang je..mak sye bg ilmu ni mase sye darjah 6..hahaha..tp bila dah try wat sendiri ni perh bole tahan sedap gak la kn..tp apepon mak masak lagi lah sedap
RESEPI KARI AYAM
BAHAN PENUMIS:
- 1 batang Daun kari
- 2 Biji Bunga cengkih
- 2 batang Kayu manis
- 3-4 Biji pelaga
- 1 inci Halia
- 1 biji Bawang besar
- 2 biji Bawang putih
semua bahan ni hang tumis la mcm biase ...dah puas hati menumis kite g next mission
bahan2 seterusnye ;
BAHAN REMPAH KARI DAN SANTAN
- Ambil 3 sudu besar Rempah kari (campur dengan air untuk jadikan ianya pes).
- 1 sudu besar serbuk cili( campur dengan air sedikit agak2 cantik)
- Setengah ekor ayam yang dah dipotong mengikut saiz yang sesuai
- 1 kotak kecil santan
- 1 sudu gula (sseenak rasa)
- Secubit garam (yang sukati korang tak sedap sendri mkan)
gambar hiasan tu tambah la apepon yg sesuai dgn masakkan..aroma tu penting
Bila semua bahan rempah kari dan santan tu dah agak separuh masak, masukkan pula;
BAHAN TAMBAHAN
- 2 biji tomato (potong 6)
- 10 biji cili api (tumbuk kasar..nk letak berpuluh lada pon tkpe hihihi)
- 3 biji kentang (potong ikot citara)
- Air secukupnya, ikut kesesuaian citarasa masing-masing. Kalau nak pekat, tak perlu letak air banyak-banyak.
pantau masakkan anda...nmpk cantik kacau dgn rasa cinta dan kasih...
dah siap terus hidng...puas hati klu dapt mkn dgn roti jala...bye

Comments
Post a Comment