GEGELANG BAWANG GORENG
GEGELANG BAWANG GORENG
Assalamualaikum
semua…buat penggemar bawang,aku ada satu resepi mudah tapi sedap untuk dikongsi
dengan korang ni..Kalau rasa banyak sangat bawang kat rumah tu,tak tawu nak
buat apa,haa cubalah gegelang bawang goreng.Sedapnya makan panas2 waktu santai
petang dengan family korang tu.
![]() |
source: famf-tower.blogspot.com/ |
Bahan-bahannya;
12
g Tepung gandum(A)
5
g Tepung jagung
1/10
tsp Serbuk penaik
Secukupnya Garam
2
Cubit Lada putih
¼
no Telur
25
ml Air
25
g Bawang Holland (Dihiris membulat)
30
g Tepung gandum(B)
450
ml Minyak
Cara-caranya;
1.
Gaulkan kesemua bahan kering kecuali tepung gandum(B).
2.
Pukul telur di dalam mangkuk yang lain sehingga lembut dengan menggunakan ‘whisk’.Kemudian,tambahkan air kedalam telur.
3.
Campurkan bancuhan telur ke dalam bahan2 kering tadi dan gaul sebati.Biarkan bater di tepi sementara kuali dipanaskan.
4.
Panaskan minyak di atas api yang sederhana.
5.
Ambil gegelang bawang,salutkan dengan tepung gandum(B) kemudian salutkan dengan
bater yang telah dibancuh tadi.
6.
Pastikan gegelang bawang bersalut sepenuhnya dengan bater.Goreng sehingga warnanya kekuningan.
7.
Bila bawang siap digoreng,toskan minyak di atas mangkuk yang dialas dengan tisu penyerap minyak.Taburkan dengan garam dan serbuk lada putih dan hiding panas2.
*Sedap dimakan bersama sos cili tau
sos bbq..Teserah pada citarasa masing2..
![]() |
source: kitchme.com |
Comments
Post a Comment