CHICKEN CHOP DAN SOS CENDAWAN

CHICKEN CHOP DAN SOS CENDAWAN

Assalamualaikum semua..Harini aku nak kongsi resepi hidangan western pulak..Senang je sebenarnya buat chickn chop ni.Lepas ni tak payah dah susah2 cari kedai yang jual makanan western..masak je kat rumah,lagi jimat..huhu

source: welcome.belivery.com.my

Bahan-bahannya;
300 g       paha ayam-debone
400 ml     minyak (for deep frying)
100g         breadcrumb
80 g          tepung gandum
1 no          telur
1/3 cup    air
Garam dan serbuk lada putih secukupnya.






Cara-caranya:

source: otaiviral.com


1. Gaul ayam dengan garam dan lada putih hingga rata.

2. Salut ayam dengan tepung diikuti dengan campuran air dan telur akhir sekali         salutkan dengan breadcrumb.

3. Buka api perlahan dan panaskan minyak sehingga mencapai suhu 140°C selama 15     hingga 20 minit.Kemudian,besarkan api sehingga suhu 160°C.Goreng sehingga         coklat keemasan.

4. Angkat ayam dan letakkan di atas pinggan yang dialas dengan tisu penyerap.



Kemudian,kita masakkan sos cendawan pula..


Bahan-bahan dia,

350 ml         demi glace

60 g           cendawan butang (hiris nipis)

15 g            mentega

20 ml          whipping cream

secukupnya      Garam dan serbuk lada putih

Cara masaknya senang je..

Tumis cendawan dengan mentega kemudian masukkan demi glace.Masak sehingga mendidih dan reneh sehingga beberapa minit lagi.Matikan api dan masukkan whipping cream dan tambah perisa dengan garam dan lada putih secukup rasa.Gaul rata supaya whipping cream tidak berketul dan menghasilkan struktur sos yang tak cantik.
*Hidangan sampingan dia,bolelah makan dengan sayur2 macam tomato dan salad.Sediakan juga kentang goreng dan sos cili serta mayonis.Selamat mencuba!




Comments

Popular posts from this blog

Best sword ever created in history

TASK VS WORKLOAD

PHILIPPINE NATIONAL SYMBOLS