CHICKEN CHOP DAN SOS CENDAWAN
CHICKEN CHOP DAN SOS CENDAWAN
Assalamualaikum
semua..Harini aku nak kongsi resepi hidangan western pulak..Senang je
sebenarnya buat chickn chop ni.Lepas ni tak payah dah susah2 cari kedai yang
jual makanan western..masak je kat rumah,lagi jimat..huhu
![]() |
source: welcome.belivery.com.my |
Bahan-bahannya;
300
g paha ayam-debone
400
ml minyak (for deep frying)
100g breadcrumb
80
g tepung gandum
1
no telur
1/3
cup air
Garam
dan serbuk lada putih secukupnya.
Cara-caranya:
![]() |
source: otaiviral.com |
1.
Gaul ayam dengan garam dan lada putih hingga rata.
2.
Salut ayam dengan tepung diikuti dengan campuran air dan telur akhir sekali salutkan dengan breadcrumb.
3.
Buka api perlahan dan panaskan minyak sehingga mencapai suhu 140°C selama 15 hingga 20 minit.Kemudian,besarkan api sehingga suhu 160°C.Goreng sehingga coklat keemasan.
4.
Angkat ayam dan letakkan di atas pinggan yang dialas dengan tisu penyerap.
Kemudian,kita
masakkan sos cendawan pula..
Bahan-bahan dia,
350
ml demi glace
60
g cendawan butang (hiris nipis)
15
g mentega
20
ml whipping cream
secukupnya Garam dan serbuk lada putih
Cara
masaknya senang je..
Tumis
cendawan dengan mentega kemudian masukkan demi glace.Masak sehingga mendidih
dan reneh sehingga beberapa minit lagi.Matikan api dan masukkan whipping cream
dan tambah perisa dengan garam dan lada putih secukup rasa.Gaul rata supaya
whipping cream tidak berketul dan menghasilkan struktur sos yang tak cantik.
*Hidangan
sampingan dia,bolelah makan dengan sayur2 macam tomato dan salad.Sediakan juga
kentang goreng dan sos cili serta mayonis.Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment