AYAM PAPRIK
AYAM PAPRIK
![]() |
source: iresipi.com |
Assalamualaikum..diharap
sahabat-sahabat sihat semuanya ya..Oke harini aku rasa nak kongsi resepi orang
Thailand pulak..huhu.. Untuk info tambahan,ayam paprik ni sebenarnya berasal
dari Thailand.Jadinya aku nak share dekat korang resepi mudah dari Thailand ni.Ringkas
dan mudah!Rugi tak cuba masak sendiri kat rumah tu..
Bahan-bahannya:
180 g Dada ayam (dibersihkan dan hiris nipis ,3mm
tebal)
½ cawan Minyak
1 ½ tbs Sos tiram
1 tbs
Sos cili
1 tbs Sos tomato
1 tbs
Kicap pekat
1 tbs
Stok pekat ayam
½ cawan Air
4 helai
Daun limau purut
1 nos
Bawang(hiris)
3 nos Bawang putih(cincang)
4 nos Cili padi (tumbuk pecah2)
6 nos Cili kering(potong,rendam dalam air panas,buang biji, tumbuk lumat)
4 nos Jagung muda(potong panjang 4 bahagian)
120 g Kacang panjang dan bunga kubis
Cara-caranya;
1.
Panaskan kuali di atas api yang sederhana.
2.
Tuang minyak ke dalam kuali dan masukkan cili kering yang telah ditumbuk.Kacau dalam 1
hingga 2 minit atau sehingga naik aroma.
3.
Masukkan bawang dan bawang putih.Kacau sebati.
4.
Masukkan ayam dan tumis sehingga ayam sepenuhnya masak.
5.
Masukkan sos tiram,sos tomato,kicap pekat dan stok ayam.
6.
Kacau dan masukkan cili padi,daun limau purut,jagung muda, kacang panjang dan
bunga kubis.Tutup kuali.
7.
Buka penutup dan kacau 1 hingga 2 minit.Senduk hidangan yang sudah dimasak ke
dalam pinggan.
Tips Masakan;
*Pastikan sayur tidak terlebih masak.
*Ayam
paprik yang baik sepatutnya mempunyai warna coklat yang sedikit gelap.kuahnya
tidak terlalu berminyak dan seimbang dengan kuantiti ayam serta ayam masak
dengan sempurna.
Comments
Post a Comment