AYAM PAPRIK

AYAM PAPRIK


source: iresipi.com



Assalamualaikum..diharap sahabat-sahabat sihat semuanya ya..Oke harini aku rasa nak kongsi resepi orang Thailand pulak..huhu.. Untuk info tambahan,ayam paprik ni sebenarnya berasal dari Thailand.Jadinya aku nak share dekat korang resepi mudah dari Thailand ni.Ringkas dan mudah!Rugi tak cuba masak sendiri kat rumah tu..



Bahan-bahannya:

180 g             Dada ayam (dibersihkan dan hiris nipis ,3mm tebal)
½ cawan          Minyak
1 ½ tbs           Sos tiram
1 tbs              Sos cili
1 tbs              Sos tomato
1 tbs              Kicap pekat
1 tbs              Stok pekat ayam
½ cawan          Air
4 helai            Daun limau purut
1 nos              Bawang(hiris)
3 nos             Bawang putih(cincang)
4 nos             Cili padi (tumbuk pecah2)
6 nos             Cili kering(potong,rendam dalam air panas,buang biji,                          tumbuk lumat)
4 nos             Jagung muda(potong panjang 4 bahagian)
120 g             Kacang panjang dan bunga kubis 

Cara-caranya;

1. Panaskan kuali di atas api yang sederhana.

2. Tuang minyak ke dalam kuali dan masukkan cili kering yang telah ditumbuk.Kacau     dalam 1 hingga 2 minit atau sehingga naik aroma.

3. Masukkan bawang dan bawang putih.Kacau sebati.

4. Masukkan ayam dan tumis sehingga ayam sepenuhnya masak.

5. Masukkan sos tiram,sos tomato,kicap pekat dan stok ayam.

6. Kacau dan masukkan cili padi,daun limau purut,jagung muda, kacang panjang dan bunga kubis.Tutup kuali.

7. Buka penutup dan kacau 1 hingga 2 minit.Senduk hidangan yang sudah dimasak ke dalam pinggan.

Tips Masakan;

*Pastikan sayur tidak terlebih masak.
*Ayam paprik yang baik sepatutnya mempunyai warna coklat yang sedikit gelap.kuahnya tidak terlalu berminyak dan seimbang dengan kuantiti ayam serta ayam masak dengan sempurna.

Comments

Popular posts from this blog

Best sword ever created in history

TASK VS WORKLOAD

PHILIPPINE NATIONAL SYMBOLS