AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
![]() |
source: https://sedapfood.com/ |
Assalamualaikum
semua,harini aku nak share resepi ayam masak lemak cili padi.Buat pengetahuan
korang semua,masak lemak cili padi ni ada 3 jenis ;masakan orang minang,masakan
orang Johor dan masakan orang Negeri Sembilan.Simple je cara masak dia dan
bahan-bahan dia pon tak banyak.
Bahan-bahannya;
250 g Ayam
8 nos Cili kecil (tumbuk lumat)
1 cm
Kunyit segar (tumbuk lumat)
160 ml Santan pekat
1 nos
Serai (pecahkan)
2 biji Kentang
Secukupnya Garam dan gula
200 ml
Air
Cara-caranya;
1.
Panaskan periuk dan masukkan semua bahan yang telah ditumbuk.
2.
Masukkan ayam serta merta dan perlahankan api.
3.
Kacau dan masak sehingga jus ayam mula kering.
4.
Masukkan air dan kuatkan api.Biar ia mendidih untuk 5 hingga 10 saat.
5.
Perlahankan api untuk reneh dn biarkan ayam masak terlebih dahulu.Pada
peringkat ini,tambah air jika sebahagia besar ayam berada di bawah paras
air.Kemudian masukkan santan.
6.
Kacau perlahan(untuk mengelakkan santan pecah) dan masak dalam 5 hingga 10
minit.Tambah perisa dengan garam dan gula secukupnya.
Aku ada tips sikit nak share kat
korang semua,untuk kurangkan pedas masak lemak cili padi ni.Caranya,tambahkan
asam gelugor ngan kentang.Jadi masam2 gitu,yang kanak2 pon boleh makan.Mudah
kan? Selamat mencuba ya..
Comments
Post a Comment