AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI


source: https://sedapfood.com/

Assalamualaikum semua,harini aku nak share resepi ayam masak lemak cili padi.Buat pengetahuan korang semua,masak lemak cili padi ni ada 3 jenis ;masakan orang minang,masakan orang Johor dan masakan orang Negeri Sembilan.Simple je cara masak dia dan bahan-bahan dia pon tak banyak.


Bahan-bahannya;

250 g              Ayam
8 nos               Cili kecil (tumbuk lumat)
1 cm                Kunyit segar (tumbuk lumat)
160 ml             Santan pekat
1 nos               Serai (pecahkan)
2 biji               Kentang
Secukupnya         Garam dan gula
200 ml            Air



Cara-caranya;

1. Panaskan periuk dan masukkan semua bahan yang telah ditumbuk.
2. Masukkan ayam serta merta dan perlahankan api.
3. Kacau dan masak sehingga jus ayam mula kering.
4. Masukkan air dan kuatkan api.Biar ia mendidih untuk 5 hingga 10 saat.
5. Perlahankan api untuk reneh dn biarkan ayam masak terlebih dahulu.Pada peringkat ini,tambah air jika sebahagia besar ayam berada di bawah paras air.Kemudian masukkan santan.
6. Kacau perlahan(untuk mengelakkan santan pecah) dan masak dalam 5 hingga 10 minit.Tambah perisa dengan garam dan gula secukupnya.

Aku ada tips sikit nak share kat korang semua,untuk kurangkan pedas masak lemak cili padi ni.Caranya,tambahkan asam gelugor ngan kentang.Jadi masam2 gitu,yang kanak2 pon boleh makan.Mudah kan? Selamat mencuba ya..

Comments

Popular posts from this blog

Best sword ever created in history

TASK VS WORKLOAD

PHILIPPINE NATIONAL SYMBOLS